Prototype for the temperature and humidity control in the mechanical drying of coffee

Authors

  • Wilber Acuña Bravo Universidad del Cauca
  • Diego Alberto Bravo Montenegro Universidad del Cauca https://orcid.org/0000-0001-7041-3183
  • Julio Cesar Pito Universidad del Cauca

DOI:

https://doi.org/10.14482/inde.40.01.621.004

Keywords:

Coffee, PID Control, Prototype, Automatic drying

Abstract

This paper presents the development of a prototype for monitoring humidity and temperature control of coffee drying at la Institución Educativa Agropecuaria La Capilla (Cajibío - Cauca). The prototype was developed using electronic instrumentation and computer aided design. The designed control system allows the drying process to be carried out automatically. A silo-type mechanical equipment was designed, with a total capacity of 5 kg of load, allowing a reduction in the drying time compared to manual drying.

Author Biography

Diego Alberto Bravo Montenegro, Universidad del Cauca

Ingeniero Físico (2003). Especialista en Automatización Industrial (2007). Magister en Ingenieria: enfasisi Automática (2012). Doctor en Ciencias de la Electrónica (2016). Profesor Titular Departamento de Física (Universidad del Cauca).

References

A. L. Phillips, «Drying coffee with solar-heated air,» Solar Energy, vol. 9, nº 4, pp. 213-216, 1965, doi.org/10.1016/0038-092X(65)90051-4

G. . I. Puerta Quintero, La Humedad controlada preserva la calidad del café, Chinchiná: Cenicafé, 2006.

J. M. Gutiérrez Flórez y . H. Copete López, «Hacia la Mejora del Secado Mecánico del Café en Colombia,» TecnoLógicas, vol. 23, pp. 1-25, 2009.

L. C. Olmos Villalba, E. A. Duque Grisales y E. Rodriguez, «State of the art of coffee drying,» Espacios, vol. 38, nº 29, pp. 1-27, 2017.

A. Parra Coronado, R. Roa Mejía, C. E. Oliveros Tascón y J. R. Sanz Uribe, ptimización operacional de secadores mecánicos para café pergamino, Manizales, Caldas: Cenicafé, 2017.

P. Ghosh y N. Venkatachalapathy, «Processing and drying of coffee - a review,» International Journal of Engineering Research & Technology (IJERT), vol. 3, nº 12, pp. 786-794, 2014.

J. A. Villalba Viadels y N. Arzola de la Peña, «Modelos matemáticos y experimentales sobre el secado de biomasa,» Revista Científica Ingeniería y Desarrollo, vol. 33, nº 2, pp. 301-330, 2015, doi.org/10.14482/inde.33.2.5674

W. Dong, R. Hu, Z. Chu, J. Zhao y L. Tan, «Effect of different drying techniques on bioactive components, fatty acid composition, and volatile profile of Robusta coffee beans,» Food Chemistry, vol. 234, nº 1, pp. 121-130, 2017, doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.04.156

E. P. Isquierdo, F. Meira Borém, E. Tavares de Andrade y J. Corrêa, «Drying kinetics and quality of natural coffee,» Transactions of the ASABE (American Society of Agricultural and Biological Engineers), vol. 56, nº 3, pp. 1003-1010, 2013.

J. D. Henao, A. Soto, . M. Góngora y F. Cortés, «Automatización de Secadorde Café (TipoSilo) de Laboratorio.,» Ingeniería y Región, vol. 7, pp. 73-83, 2010.

L. O. Huamán Sayán y E. D. Mamani Arroyo, «Diseño e implementación de un prototipo de secador de café automatizado,» Lima - Perú, 2019.

O. D. A. Echeverry, «Diseño y simulación de la automatización de un secador electromecánico de café,» Pereira - Colombia, 2010.

C. Z. Bedoya y L. M. Gómez, «Dynamic modeling of coffee beans dryer,» de 2015 IEEE 2nd Colombian Conference on Automatic Control (CCAC), Medellín, 2015, doi.org/10.1109/CCAC.2015.7345214

D. A. Bravo Montenegro, C. F. Rengifo Rodas y L. F. Moncayo Marulanda, «Modelado y control de un sistema de levitación magnética,» Journal de Ciencia e Ingeniería, vol. 13, nº 1, pp. 1-12, 2021, doi.org/10.46571/JCI.2021.1.1

D. A. Bravo Montenegro, Identificación de Sistemas Multivariables. Teoría y Práctica, Popayán: Editorial Académica Española, 2012.

D. A. Bravo Montenegro y J. J. Cabrera López, «Modelado de Sistemas Dinámicos a Partir de Datos Experimentales,» Revista Coolombiana de Física, vol. 40, nº 1, pp. 80-94, 2008.

Published

2022-01-03

How to Cite

[1]
W. Acuña Bravo, D. A. Bravo Montenegro, and J. C. Pito, “Prototype for the temperature and humidity control in the mechanical drying of coffee”, Ing. y Des., vol. 40, no. 1, pp. 28–46, Jan. 2022.