Effect of sulfocalcic broth and maintenance pruning as strategies for the management of Capnodium sp. on Citrus reticulata

Authors

DOI:

https://doi.org/10.14482/inde.41.02.690.454

Keywords:

Fumagina, incidence, leaves, mandarin, severity, Citrus reticulata, phytosanitary problem

Abstract

Fumagina (Capnodium sp.) is a disease that occurs in citrus and limits plant development by reducing photosynthetic activity and gas exchange. The effect of four treatments CALSU10: 10% sulfocalcic broth, Pruning: maintenance pruning, CALSU10 + Pruning: 10% sulfocalcic broth and maintenance pruning, and Control: no application of sulfocalcic broth or pruning, on the control of fumagina on mandarin leaves (Citrus reticulata) was evaluated. The results obtained showed that the incidence of fumagina was similar in all treatments at 14, 28 and 42 days after the application of treatments, and at 56 days it was higher in the Control and lower for CALSU10 + Pruning. This same treatment showed significant differences (p<0.05) with respect to the other treatments at 56 days, for the scale of very severe damage and healthy leaves. Finally, it is concluded that, in mandarin, the severity and incidence of fumagina can be reduced by 28 and 42%, respectively, when four applications of 10% sulfocalcic are made together with pruning at the phenological stage of vegetative rest of the tree.

References

P. Aguilar, M. Escobar, C. Pássaro. “Situación actual de la cadena de cítricos en Colombia: limitantes y perspectivas”, en Cítricos: cultivo, poscosecha e industrialización. Caldas, Col: Serie Lasallista Investigación y Ciencia, 2012, cap. 1, pp. 7-47. [En línea]. Disponible: http://repository.unilasallista.edu.co/dspace/bitstream/10567/452/1/citricos.pdf.

Y. F. Angarita. “Plan de exportación del limón pulverizado al mercado de Holanda para la empresa Cenipac”, disertación trabajo de pregrado, Universidad Autónoma de Bucaramanga, 2019. [En línea]. Disponible: https://repository.unab.edu.co/handle/20.500.12749/14932

J. Orduz-Rodriguez. “Situación Actual y Perspectivas de la Citricultura Colombiana en los Nuevos Escenarios Fitosanitarios”, en I Simposio intensificación sostenible de la fruticultura Andina, Nov. 20, 2020 [En línea]. Disponible: https://www.fontagro.org/new/uploads/files/SIMPOSIO%20INTENSIFICACI%C3%93N%20SOSTENIBLE%20/D%C3%ADa%202_1_Javier%20Orduz_Situaci%C3%B3n%20actual%20y%20perspectivas%20de%20la%20citricultura%20Colombiana%20en%20los%20nuevos%20escenarios%20fitosanitarios.pdf

D. Miranda-Lasprilla, J. Figueroa-Ramírez, J. Orduz-Rodriguez, A. Caicedo-Arana, C. Pérez-Rodríguez, F. Parada-Alfonso, R. Rodríguez-Torres y E. Arias-Barrera. “Importancia de los cítricos en el mundo”, en Mandarina (Citrus reticulata Blanco): Manual de recomendaciones técnicas para su cultivo en el departamento de Cundinamarca, Bogotá, Col: Corredor Tecnológico Agroindustrial, 2020, cap. 1, pp. 13-15. [En línea]. Disponible: http://investigacion.bogota.unal.edu.co/fileadmin/recursos/direcciones/investigacion_bogota/Manuales/16-manual-mandarina-2020-EBOOK.pdf.

Cadena de cítricos: indicadores e instrumentos primer semestre 2020, Ministerio de Agricultura y Desarrollo Rural, Dirección de Cadenas Agrícolas y Forestales, 2020. [En línea]. Disponible: https://sioc.minagricultura.gov.co/Citricos/Documentos/2020-03-30%20Cifras%20Sectoriales.pdf.

M. Jaouad, A. Moinina, S. Ezrari y R. Lahlali. “Key pests and diseases of citrus trees with emphasis on root rot diseases: An overview”, Moroccan Journal of Agricultural Sciences, vol. 1, no. 3, pp. 851-897, Mar. 2020.

K, Chena, Z.Tian, H. He, C. Lon y F. Jiang. “Bacillus species as potential biocontrol agents against citrus diseases”, Biological Control, vol. 151, p. 104419, dic. 2020, doi: 10.1016/j.biocontrol.2020.104419.

J. Robledo-Buriticá, C. Aguirre-Alfonso y J. Castaño-Zapata. Guía ilustrada de enfermedades en postcosecha de frutas y verduras y sus agentes causantes en Colombia. Bogotá, Col: Academia Colombiana de Ciencias Exactas, Físicas y Naturales, 2019.

D. Blancard, D. “Diagnosis of parasitic and nonparasitic diseases”, en Tomato Diseases. New York, USA: CRC Press, 2013, cap. 2, pp. 35-412.

A. Gomes, F. De Oliveira, R. Santos, J. Marques, H. Braun y J. Gusmao. “Physiological characteristics of citrus plants infested with citrus blackfly”, Revista Brasileira de Entomologia, vol. 63, pp. 119-123, mar. 2019, doi: 10.1016/j.rbe.2019.02.002.

P. Nandi, P. Mandal, A. Pal y K. “Morphological and molecular characterization of fungi associated with mango mealy bug secreted honey dew in mango tree leaves and twigs”, International Journal of Scientific & Technology Research, vol. 9, no. 3, pp. 5887-5891, mar. 2020.

M. González-Vega, A. Hernández-Rodríguez, L. Barrios-Alonso, M. G. Velázquez-del Valle y A. N. Hernández-Lauzardo “Efecto antagónico de un producto biológico obtenido de Burkholderia cepacia Palleroni y Holmes contra Capnodium spp. en plántulas de café (Coffea canephora P.) crecidas in vitro e in vivo”, Revista mexicana de fitopatología, vol. 25, no. 2, pp. 120-126, Mar. 2007.

Z. I. El-Gali y M. S. Mohammed. “Sooty Mold on Lemon Trees-First Recording from El-Beida City, Libya”, Review of Plant studies, vol. 4, no. 1, pp. 1-7, dic. 2017, doi: 10.18488/journal.69.2017.41.1.7.

Instituto Colombiano Agropecuario. Manejo fitosanitario del cultivo de cítricos (Citrus): medidas para la temporada invernal. Bogotá, Col: ICA, 2012. [En línea]. Disponible: https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/2288.

M. A. Cabrera, J. Robledo y A. Soto. “Actividad insecticida del caldo sulfocálcico sobre Hypothenemus hampei (Coleoptera: Curculionidae)”, Boletín Científico, Centro de Museos. Museo de Historia Natural, vol. 22, no. 2, pp. 24-32, jul. 2018.

A. M. Silva-Olaya, F. A. Ortiz-Morea, B. N. Cunacue-Noreña, A. I. Peña-Gómez, G. P. España-Cetina, A. Olaya-Montes, J. P. Chavarro-Bermeo, J. J. Zartha-García. “Caldos minerales”, en Elaboración de abonos orgánicos: herramienta para el mejoramiento de la salud del suelo potenciando la actividad de los microorganismos. Florencia, Col: Universidad de la Amazonia, 2020, cap. 5, pp. 37-43. [En línea]. Disponible: https://www.uniamazonia.edu.co/documentos/docs/Vicerectoria%20de%20Investigaciones%20y%20Posgrados/Publicaciones/Libros/Elaboracion%20de%20Abonos%20Organicos.pdf

J. Ordaz-Gallegos, M. D. L. Rodríguez-Mendoza, J. L. García-Cúe y J. L. Pimentel-Equihua. “Estrategias de manejo en huertas de mango y su efecto en la calidad del suelo y productividad en Los Cajones, Michoacán”, Revista mexicana de ciencias agrícolas, vol. 11, no. 5, pp. 1057-1068, jul. 2020, doi: 10.29312/remexca.v11i5.2127.

M. Agustí, S. Zaragoza, H. Bleiholder, L. Buhr, H. Hack, R. Klose, Y R. Staub. “Escala BBCH para la descripción de los estadios fenológicos del desarrollo de los agrios (Gén. Citrus)”. Levante Agrícola, vol. 332, pp. 189-199, sep. 1995.

M. E. Dwiastuti y T. G. Aji. “Citrus stem rot disease (Lasiodiplodia theobromae (Pat.) Griff. & Maubl) problem and their control strategy in Indonesia”. IOP Conference Series: Earth and Environmental Science, vol. 752, no. 1, p. 012030, abr. 2021, doi:10.1088/1755-1315/752/1/012030.

F. G. Balderas-Palacios y I. J. González-Acuña. “Cocotero híbrido intercalado con cultivos anuales y perennes, tecnología sustentable”, Revista mexicana de ciencias forestales, vol. 4, no. 20, pp. 58-71, ago. 2013.

A. Rebolledo-Martínez, A. L. Del Ángel-Pérez, N. Peralta-Antonio y G. Díaz-Padilla. “Control de fumagina (Capnodium mangiferae Cooke & Brown) con biofungicidas en hojas y frutos de mango manila”. Tropical and Subtropical Agroecosystems, vol. 1, no. 3, pp. 355-362, sep. 2013.

J. E. Guaca y O. Vega. “Evaluación de biopreparado para el control de Fumagina (Capnodium mangiferae Cooke & Brown) en cultivo de mango “Tommy Atkins” (Mangifera indica L.) en Elías Huila”, disertación trabajo de pregrado, Universidad Nacional Abierta y a Distancia UNAD, 2018. [En línea]. Disponible: https://repository.unad.edu.co/handle/10596/21073.

Norma para la ejecución y remisión de información de actividades del programa manejo integrado de plagas del cafeto, Servicio Nacional de Sanidad Agraria (SENASA) de Perú, 2003. [En línea]. Disponible: https://www.senasa.gob.pe/senasa/descargasarchivos/jer/SUB_DIR_CONTEP/1222.pdf.

L. D. Ploper, D. Escobar, A. Ivancovich, C. G. Diaz, M. Sillon, N. Formento, J. De Souza, G. Cabrera, V. González, R. Galvez, V. Frigidi, A. Ridao, M. Scandiani, I. Vicentin, A. Castro, R. Zapata, M. Rivadeneira y L. Saieg. “Propuesta de protocolo para muestreo y evaluación de la roya asiática de la soja en Argentina”, Avance agroindustrial, vol. 27, no. 3, pp. 35-37, sep. 2006.

D. García. “Incidencia y severidad de la roya del café (Hemileia vastatrix) y evaluación de alternativas químicas para su control; finca El Platanar, Chimaltenango”, disertación trabajo de pregrado, Universidad Rafael Landívar, 2013. [En línea]. Disponible: http://biblio3.url.edu.gt/Tesario/2013/06/17/Garcia-Deyvid.pdf.

J. A. Di Rienzo, F. Casanoves M. G. Balzarini, L. González, M. Tablada, C. W. Robledo C. “InfoStat statistics software versión estudiantil”. Centro de Transferencia InfoStat, FCA, Universidad Nacional de Córdoba, Argentina, 2020. [En línea]. Disponible: http://www.infostat.com.ar

J. G. Ramírez-Gil y J. G. Morales-Osorio. “Diseases and disorders associated with different stages of crop development and factors that determine the incidence in Hass avocado crops”, Revista Ceres, vol. 68, no. 1, pp. 71-82, ene. 2021, doi: 10.1590/0034-737X202168010009.

N. Murcia, M. Betancourt, A. Lumey, D. M Rodríguez, L. Ríos-Rojas, Y. C. Pisco y M. F. Martínez. “Principales enfermedades en el cultivo de lima ácida Tahití”, en Modelo productivo de lima ácida Tahití (Citrus × latifolia Tanaka ex Q. Jiménez) para Colombia. Bogotá, Col: ??Corporación colombiana de investigación agropecuaria – AGROSAVIA, cap. 12, pp. 257-325. [En línea]. Disponible: https://repository.agrosavia.co/handle/20.500.12324/36799.

S. Cruz-Cruz, E. D. Hernández-Cruz, N. Bautista-Hernández, J. Castillo-Cabrera, E. López-Melchor y A. Vásquez-López. “Diagnóstico de fumagina, antracnosis y roya en plantas de café en San Sebastián Nopalera, Oaxaca”, Revista Mexicana de Fitopatología, vol. 35, suplemento 2017, pp. 86-87, jul. 2017.

J. Vásquez, M. Marulanda y A. López.” Factores climáticos y su influencia en la expresión de enfermedades fúngicas en cultivares de Heliconias”, Universitas Scientiarum, vol. 18, no. 3, pp. 331-344, nov. 2013, doi: 10.11144/Javeriana.SC18-3.fcie.

L. Casanova y J. Avelar. “Etiología de la enfermedad “Fumagina de Guayabo” en Apozol, ZAC”, en 5as Jornadas de Investigación Universidad Autónoma de Zacatecas. [En línea]. Disponible: https://studylib.es/doc/399564/etiolog%C3%ADa-de-la-enfermedad-%E2%80%9Cfumagina-del-guayabo%E2%80%9D-en-apoz.

J. A. Martínez, A. G. Fajardo, J. S. Esquivel, D. M. González, Á. G. Prieto y D. Rincón. “Manejo integrado del cultivo de mango Mangifera indica L”. Revista Ciencias Agropecuarias, vol. 6, no. 1, pp. 51-78, oct. 2020, doi: 10.36436/24223484.267.

D. Valdez-Rivera, E. Gagliardo-Veas, F. Veliz-Piguave y A. Barreto-Macías, “Agroecological management of anthracnose (Colletotrichum gloeosporioides) in the flowering and fruiting stages of mango (Mangifera indica)” Centrosur, vol. 1, no. 12, pp. 1-8, ene. 2022.

Manuales prácticos para la elaboración de bioinsumos: elaboración de Caldo Sulfocálcico, Instituto Nacional de Investigaciones Forestales, Agrícolas y Pecuarias (INIFAP), 2012. [En línea]. Disponible: https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/737327/5_Caldo_sulfoca_lcico.pdf.

-333, oct. 2017, doi: 10.1007/s13165-017-0194-6.

J. V. Marín. “Selección de líneas de sorgo (Sorghum bicolor [L.] Moench) fotosensibles en ambientes del corredor seco de la Región I, Nicaragua”, disertación tesis de maestría, Universidad Nacional Agraria, 2018. [En línea]. Disponible: https://repositorio.una.edu.ni/3859/

L. Pedraza. “Manual de elaboración de caldos minerales y abonos orgánicos”. https://infoagronomo.net/elaboracion-de-abonos-y-caldos-minerales/ (Consultado Ene. 12, 2023).

C. D. Cárdenas, M. Tumbaco, W. E. Pozo-Rivera, M. Morejón, M. Rojas, J. M. Gooty y A. Cuaycal. “Antifungal activity and bio-stimulating effect generated by two botanical extracts in Alpinia purpurata and Heliconia wagneriana cultivation”, Organic Agriculture, vol. 8, no. 4, pp.

L. B. Contreras, J. M. Covarrubias, y E. G. Urbina. “Nuevas estrategias de control de mosca blanca, vector de enfermedades virales en chile serrano en el centro y norte de México”. Abanico Agroforestal, vol. 2, no. 23, pp. 1-14, sep. 2020, doi:10.37114/abaagrof/2020.10

A. Jaramillo. “Clima y enfermedades vegetales”, en Clima andino y café en Colombia. Manizales: Col: CENICAFE, 2005, cap. 14, pp. 140-148. [En línea]. Disponible: https://biblioteca.cenicafe.org/handle/10778/859

Published

2023-07-04

How to Cite

[1]
D. M. Sánchez Olaya, K. M. Bermúdez Pino, and V. M. Flórez Guzmán, “Effect of sulfocalcic broth and maintenance pruning as strategies for the management of Capnodium sp. on Citrus reticulata”, Ing. y Des., vol. 41, no. 2, pp. 150–166, Jul. 2023.