Characterization of the supply chain of bovine meat in Colombia
DOI:
https://doi.org/10.14482/inde.38.1.338.17Keywords:
Bovine meat, Characterization, Supply chainAbstract
The work characterizes the meat supply chain in a global and domestic context, with an emphasis on the Colombian case. The methodology follows the line used in previous work in agroindustrial chains that seek to describe the context of operation of the chain, the agents, their roles and interactions, among other relevant aspects. The work identifies problems and proposes solutions and aims to facilitate the decision making of stakeholders. It is concluded that the problems of the supply chain are associated with organizational problems, research and development, and promotion of the market, the work of measures for the improvement of the sector.
References
R. Ballou, Logística: administración de la cadena de suministro, 5aed. Mexico: Pearson Education, 2004.
M. Porter, Competitive advantage: creating and sustaining superior performance. EE. UU.: The Free Press, 1998.
R. García Cáceres, A. Núñez, T. Ramírez, & S. Jaimes. «Caracterización de la fase upstream de las cadenas de valor y de abastecimiento de palma de aceite en colombia», Dyna, vol. 179, pp. 79-89. 2013.
D. M. Lambert, & M. G. Enz, «Issues in supply chain management: progress and potential», Ind. Mark. Manag., vol. 62, pp. 1-16. 2017. doi: 10.1016/j.indmarman.2016.12.002
R. Akkerman, & P. Farahani, «Quality, safety and sustainability in food distribution : a review of quantitative operations management approaches and challenges», OR Spectrum, vol. 32, n.o 4, pp. 863-904, 2010. doi:10.1007/s00291-010-0223-2
Finagro, Perspectiva del sector agropecuario Colombiano. Bogotá, 2014. Disponible en: https://www.finagro.com.co/sites/default/files/2014_09_09_perspectivas_agropecuarias.pdf
R. G. García-Cáceres, A. Perdomo, O. Ortiz, P. Beltrán, & K. López, «Characterization of the supply and value chains of Colombian cocoa», Dyna, vol. 81, n.o 187, pp. 30-40. 2014. doi: 10.15446/dyna.v81n187.39555
R. G. García-Cáceres, & É. S. Olaya, «Caracterización de las cadenas de valor y abastecimiento del sector agroindustrial del café», Cuadernos de Administración, vol. 19, n.o 31, pp. 197-217. 2006
J. A. Orjuela Castro, & I. A. Chavarrio, «Caracterización de la cadena de abastecimiento de rosas en Colombia», Ingeniería, vol. 16, no. 2, pp. 107-124. 2011.
J. A. Orjuela Castro, C. A. Castañeda Calderón, & M. E. Calderón, «Análisis de la cadena de valor en las estructuras productivas de uchuva y tomate de árbol en la provincia de Sumapaz y el Distrito Capital», Ingeniería, vol. 13, n.o 2, pp. 4-12. 2007
G. Salamanca, F. Forero, J. G. Lozano, C. Díaz, & B. Salazar, «Avances en la caracterización, conservación y procesamiento del mango (Mangifera indica L.) en Colombia, «Revista Tumbaga, vol. 2, no. 2007, pp. 57-64.
M. M. Henchion, M. McCarthy, & V. C. Resconi. «Beef quality attributes: a systematic review of consumer perspectives», Meat Science, vol. 128, pp. 1-7. 2017. doi:10.1016/j.meatsci.2017.01.006
M. M. Scholtz, C. McManus, A. M. Okeyo, & A. Theunissen, «Opportunities for beef production in developing countries of the southern hemisphere», Livestock Science, vol. 142, n.o 1-3, pp. 195-202. 2011. doi:10.1016/j.livsci.2011.07.014
A. Freiheit, & G. Seeber, Caracterización del circuito comercial del ganado bovino en el departamento de Río Chico. Santa Cruz: Instituto Nacional de Tecnología Agropecuaria, 2015. Disponible en: https://inta.gob.ar/sites/default/files/script-tmp-inta_caracterizacin_del_circuito_comercial_bovino_en_.pdf
A. M. Gomes de Castro, M. S. Valle, & M. C. Pedros, «Cadena productiva: marco conceptual para apoyar la prospección tecnológica», Revista Espacios, vol. 23, n.o 2, pp. 11-26, 2002.
Errecart V., Análisis del mercado mundial de carnes. Escuela de Economía y Negocios, Universidad Nacional de San Martín, 2015. Disponible en: https://es.scribd.com/document/332153296/Analisis-Del-Mercado-Mundial-de-Carnes
FIRA, Panorama agroalimentario: carne bovina. Ciudad de México, 2017. Disponible en:https://www.gob.mx/cms/uploads/attachment/file/200639/Panorama_Agroalimentario_Carne_de_bovino_2017__1_.pdf
Trademap, «Estadísticas del comercio para el desarrolo internacional de las empresas», 2016. Disponible en: https://www.trademap.org/Index.aspx
FAO, «Datos sobre alimentación y agricultura», 2016. Disponible en: http://www.fao.org/faostat/es/#data/QA
Fedegan, «Cifras de referencia del sector ganadero en Colombia 2017», 2017. Disponible en: https://estadisticas.fedegan.org.co/DOC/download.jsp?pRealName=Cifras_Referencia_2017.pdf&iIdFiles=641
ProColombia, «Carne bovina de exportación», 2016. Disponible en: http://www.procolombia.co/compradores/es/explore-oportunidades/carne-bovina-0
DANE, Encuesta Nacional Agropecuaria ENA. Bogotá, 2017. Disponible en: http://www.dane.gov.co/index.php/estadisticas-por-tema/agropecuario/encuesta-nacional-agropecuaria-ena .
Minagricultura, Observatorio agrocadenas: agroindustria y competitividad, anuario 2005. 2005. Disponible en: http://bibliotecadigital.agronet.gov.co/bitstream/11348/4678/1/0103-1.pdf
Fedegan. «La ruta de la industria bovina», 2009. Disponible en: http://www.corpoica.gov.co/sitioweb/Archivos/Publicaciones/3.10Anexo.PDF.
A. Guarín, «Carne de cuarta para consumidores de cuarta», Revista de Estudios Sociales, n.o 29, pp. 104-119, 2008.
DANE, «Boletín mensual insumos y factores asociados a la producción agropecuaria: la estructura de la producción de carne bovina en Colombia», 2012. Disponible en: https://www.dane.gov.co/files/investigaciones/agropecuario/sipsa/insumos_factores_de_produccion_octubre_2012.pdf
Invima, «Derivados cárnicos», 2014. Disponible en: https://www.invima.gov.co/procesos/archivos/procesos_eliminados/Capacitacion_y_asistencia/2008/formatos/PM06-CAT-DI39.pdf
Fedegan, «Foro Ganadería Regional Visión 2014-2018 Meta», 2018. Disponible en: http://estadisticas.fedegan.org.co/DOC/download.jsp?pRealName=6.PlanMetaFINAL.pdf&iIdFiles=652
Revista Dinero, «¿Cómo van las cifras del sector ganadero en Colombia?», 2016. Disponible en: http://www.dinero.com/pais/articulo/como-esta-el-sector-ganadero-en-colombia/232274
Revista Dinero, «Los problemas de los frigoríficos causados por desaciertos del Estado», 2016. Disponible en: https://www.dinero.com/edicion-impresa/pais/articulo/los-problemas-de-los-frigorificos-causados-por-desaciertos-del-estado/218794
Departamento Nacional de Planeación-DNP, «Archivos de economía: cadena productiva de carnes y productos cárnicos», 2018. Disponible en: https://colaboracion.dnp.gov.co/CDT/Estudios%20Econmicos/471.pdf
Revista Contexto Ganadero, «Conozca cuatro etapas que forman el precio del ganado», 2017. Disponible en: https://www.contextoganadero.com/ganaderia-sostenible/conozca-cuatro-etapas-que-forman-el-precio-del-ganado
C. Gallo, «Using scientific evidence to inform public policy on the long distance transportation of animals in South America», Veterinari Italiana, vol. 44, n.o 1, pp. 113-120, 2008
W. Vergara. «La ganadería extensiva y el problema agrario. El reto de un modelo de desarrollo rural sustentable para Colombia», Revista Ciencia Animal., vol. 3, n.o enero-diciembre, pp. 45-53, 2010
P. K. R. Nair, B. M. Kumar, & V. D. Nair, «Agroforestry as a strategy for carbon sequestration», Journal of Plant Nutrition and Soil Science, vol. 172, pp. 10-23. 2009. doi: 10.1002/jpln.200800030
L. Mahecha. «Importancia de los sistemas silvopastoriles y principales limitantes para su implementación en la ganadería colombiana», Revista Colombiana Ciencias Pecuarias, vol. 16, n.o 1, pp. 11-18, 2003